Pyöräily & teknologia

Ikä ei estä pyöräilemästä. Eikä se välttämättä edes hidasta vauhtia, sillä teknologia auttaa siellä, missä fysiikka kaipaa lisätukea.

Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa: se ylläpitää ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, jalkojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Säännöllisesti pyöräilemällä voi myöhäistää monia iän tuomia terveyshaasteita ja sitä kautta edesauttaa itsenäistä arjessa pärjäämistä.

Vaan ikä ei kartu yksin. Usein kaupanpäällisenä saadaan kremppoja, jotka voivat tehdä pyöräilemisestä tavallista haastavampaa. Pyöräilyn hyvää tekevistä vaikutuksista voi kuitenkin päästä nauttimaan, vaikka jalka ei nousisikaan enää ihan entiseen tapaan.

Matalarunkoiset pyörät helpottavat satulaan nousemista ja sieltä alas laskeutumista.

Matalarunkoiset “senioripyörät” ovat tavallisia pyöriä, joiden selkään pääsee hyvin pienellä jalan nostolla: rungon matalin kohta on yleensä 15-25 cm korkeudella maasta, eli kyytiin pääsee todella helposti. Myös pyörän runko on tavallista pyörää pienempi, joten satulasta saa vaivatta jalan maahan, mikä helpottaa pysähtymistä, pystyssä pysymistä ja satulasta alas laskeutumista. 

Matalarunkopyöriä suunnitellaan yleensä erityisesti senioripyöräilijöiden tarpeita silmällä pitäen, eli sellainen on nappivalinta kaikille ajomukavuutta ja helppoutta arvostaville.

Kolmipyörät mahdollistavat liikkumisen, vaikka tasapainon kanssa olisi ongelmia.

Kolmipyörät ovat polkupyöriä, joissa on nimensä mukaisesti kolme pyörää, mallista riippuen joko kaksi takana ja yksi edessä tai toisin päin. Kolmipyörät ovat tukevia ajettavia ja soveltuvat hyvin pyöräilijöille, joista kaksipyöräisellä ajaminen tuntuu liian huteralta. Kolmas pyörä tuo lisää vakautta ja turvaa, eli se mahdollistaa satulaan selkään hyppäämisen niillekin, joilla on haasteita tasapainon tai koordinaation kanssa.

Sähköavusteinen pyörä tarjoaa vetoapua, jolloin lihasvoimaa ja kestävyyttä tarvitaan vähemmän omasta takaa.

Sähköavusteiset pyörät, eli tuttavallisemmin sähköpyörät tai e-pyörät helpottavat esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivoista tai hengitys- ja verenkiertoelimistön ongelmista kärsiviä. Kun sähkömoottorin saa avuksi aina tarpeen tullen, se tarjoaa ikään kuin ikuisen myötätuulen ja vähentää pyöräilemisen aiheuttamaa ruumiillista rasitusta. Moottorista on iso apu esimerkiksi ylämäissä, vastatuuleen ajettaessa sekä pidemmillä matkoilla, kun lihakset alkavat väsyä, syke nousta ja hengitys tihentyä. Sähköavustuksen voi säätää itselle sopivaksi, jotta polkeminen on mahdollisimman mielekästä.

Käyttäjien kertoman mukaan sähköpyörällä ajaminen on niin vaivatonta ja mukavaa, että kynnys lähteä liikkeelle on pienentynyt huomattavasti. Tutkimuksetkin vahvistavat, että sähköpyörä motivoi pyöräilemään enemmän, eli useammin ja myös pidempiä matkoja, mikä näkyy myös sähköpyöräilijöiden kunnon, terveyden ja mielialan kohenemisena.

Pääasia on, että viihdyt pyörän selässä ja ulkoilutat sitä usein! 

Ajomukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttaa pyörän mallin ja ominaisuuksien lisäksi sen käyttötarkoitus ja koko: liian suuri pyörä voi olla hankala hallita ja liian pieni puolestaan johtaa huonoon ajoasentoon ja kolotuksiin ja jumituksiin polkiessa.

Olipa matkakumppanisi uutuuttaan kiiltävä e-pyörä, kirpputorilöytö tai vanha vaihteeton ystävä vuosien takaa, pääasia on, että viihdyt sen selässä ja ulkoilutat sitä usein! 

Jollet olet varma, millainen pyörä sinua parhaiten palvelisi, kannattaa kääntyä pyöräkauppiaan puoleen: ammattilaiset ja koeajot erilaisilla malleilla auttavat sopivan pyörän etsinnässä.

Edellinen
Edellinen

Pyöräily & turvallisuus