Pyöräily & hyvinvointi
Pyöräily ylläpitää toimintakykyä, ehkäisee sairauksia sekä parantaa itsenäistä arjessa selviytymistä ja elämänlaatua.
Vaikkei pyöräilykään varsinaisesti estä vanhenemista, satulaan hyppäämällä voi myöhäistää monia iän tuomia terveyshaasteita sekä lieventää niiden voimakkuutta ja seurauksia. Pyöräillen on mahdollista hidastaa ja jopa kokonaan ehkäistä useita kroonisia sairauksia sekä vähentää niistä aiheutuvia haittoja.
Pyöräilyn aloittaminen tai sen lisääminen tekee hyvää jokaiselle iästä riippumatta, mutta vanhemmiten pienetkin vaikutukset voivat olla suuria toimintakyvyn ja elämänlaadun kannalta.
Pyöräily on ihanteellinen laji valtaosalle, koska se kuormittaa vain vähän niveliä, vaikka painoa olisi enemmänkin. Se sopii siksi erityisesti ylipainoisille ja esimerkiksi polvivaivaisille. Pyöräily on erinomainen laji myös liikuntaa aloitteleville, koska matkaa ja tahtia voi säädellä oman kunnon mukaan.
Pyöräily kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä jalkojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Pyöräily haastaa sopivasti myös tasapainoa ja koordinaatiota.
Lihasmassa ja sen tuottama lihasvoima vähenevät iän myötä. Lihasvoima on tärkeää, sillä sen säilyminen helpottaa päivittäisiä toimintoja. Yhdessä riittävän kestävyyden kanssa se mahdollistaa muun muassa liikkumisen, tasapainon ylläpitämisen ja sitä kautta arjessa pärjäämisen.
UKK-instituutin mukaan noin kolmannes kaikista kotona asuvista 65 vuotta täyttäneistä kaatuu vähintään kerran vuodessa. Koska lihasvoima heikkenee alaraajoissa nopeammin kuin yläraajoissa, jalkojen lihasvoimaa kasvattava pyöräily on oikea täsmälaji kaikille keski-iän ylittäneille. Liikunta ylläpitää myös luumassan määrää ja lujuutta hidastaen luun menetystä. Pyöräily toimii siis myös osteoporoosin ja murtumien ehkäisykeinona.
Eikä pidä unohtaa, että säännöllisesti harrastettuna pyöräily pienentää myös muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen sekä auttaa painonhallinnassa.
“Liikuntaa ei ole milloinkaan myöhäistä aloittaa, mutta sen lopettaminen on aina liian aikaista.”
Yllä oleva UKK-instituutin sitaatti kiteyttää olennaisen liikkumisen tärkeydestä ja sama pätee pyöräilyyn. Ikävä kyllä tilastot osoittavat, että pyöräily vähenee merkittävästi, mitä vanhemmaksi tullaan: lähes kolmannes yli 50-vuotiaista ei pyöräile lainkaan, ja yli 65-vuotiaista pyöräilyn on lopettanut jo 44 prosenttia.
Harmittavan moni entinen työmatkapyöräilijä tuntuu siis unohtavan uskollisen matkaratsunsa eläkkeelle jäätyään, vaikka sen palvelusvuodet eivät vielä päättyisikään.
Pyöräily poistaa ahdistusta ja lisää mielihyvän kokemuksia. Yksinäisyys vähenee yhdessä pyöräilemällä.
Työelämän taakse jättäminen merkitsee monelle sekä elinpiirin fyysistä että sosiaalista kaventumista, mikä voi tulla yllätyksenä uuden elämänvaiheen kynnyksellä. Jo liikkumisen väheneminen työmatkojen loputtua voi altistaa sairauksille ja heikentää toimintakykyä. Eläkkeelle jääminen voi koetella myös mielenterveyttä ja vaikuttaa sosiaalisten suhteiden ylläpitoon. Tämä puolestaan altistaa masennukselle, yksinäisyydelle ja voi johtaa syrjäytymisriskiin.
Pyöräily yksin, kaksin tai yhdessä on täsmälääke myös mielen terveyteen: Liikkuminen itsessään lievittää tutkitusti sekä stressiä että ahdistuneisuutta. Säännöllinen liikkuminen myös ennaltaehkäisee näitä tuntemuksia ja parantaa oppimista ja muistia.
Yllä kuvailtujen biologisten vaikutusten lisäksi pyöräily tarjoaa virikkeitä, haasteita, onnistumisen kokemuksia, upeita ulkoilmaelämyksiä sekä sosiaalisia kontakteja ja yhteisöllisyyden kokemista.
Lähde: UKK-instituutti